De câte ori am fost întrebată „la ce mă ajută matematica, când o să fiu mare?”. De infinit de multe ori, dacă este să mă exprim matematic. Întrebarea era însoțită de o față de copil trist, chinuit de formulele și teoremele încâlcite de matematică.
Sunt copii, care vor să devină avocați, profesori de limbi străine, actori și nu înțeleg de ce trebuie să se chinuie cu atâtea probleme de matematică, și mai ales, cu ce îi ajută cand o să fie mari.
Sistemul actual de învățământ, până la terminarea clasei a VIII-a nu ține cont de dorințele copiilor care vor să aleagă o profesie fără implicații matematice. Iar câteodată copii sunt cei care nu înțeleg motivul pentru care sunt obligați să invete bazele matematicii. Fiindcă, până în clasa a VIII-a, vorbim doar de bază. Deci, sistemul nici nu este așa de rău.
Am încercat să adun câteva argumente, la ce ne ajută matematica în viața de zi cu zi. Sper unele să ambitioneze copii să învețe, iar altele, să provoace măcar un zambet.
Cumpărături
La multe magazine apar reclame de genul „Reducere 25%”, sau alte procente. În aceste cazuri, este binevenit dacă ști să faci calcule cu procente, chiar și cu telefonul. Așa vei ști dacă articolul respectiv merită să fie cumpărat sau nu.
Vă amintiți de problemele :”Dacă 1 kg de cartofi costă 5 lei, și 1 kg de roșii 8 lei, cât trebuie să plătesc dacă cumpăr 5 kg de cartofi si 3 kg de roșii?”. Chiar dacă pare banal și o rutină, tot este nevoie de calcule elementare simple.
Economii și cheltuieli
Întrebările de genul „Cât trebuie să economisesc lunar, să pot cumpăra o mașină nouă?”, „Dacă economisesc lunar 300 lei pentru un televizor, în câte luni pot cumpăra televizorul X?”. Și aici sunt calcule aritmetice simple.

Renovări în jurul casei
„O grădină în formă de pătrat cu latura de 20 m este împărțită în 4 parcele…” la probleme de acest gen, ba se cere lungimea gardului, ba suprafața pe care este plantată o roșie sau o floare. Să nu mai amintim problemele la care se cere calcularea unor suprafețe, după care necesarul de vopsea, după care și prețul vopselei. Copii consideră aceste probleme fiind o tragedie imensă. Dar gândiți-vă, fără aceste cunoștințe, de unde să știți câtă vopsea trebuie cumpărată, cât costă materialul pentru un gard?
Gătitul
Dacă urmăriți o rețetă pentru o mâncare sau o prăjitură, se descriu cantitățile pe care trebuie să le folosiți și indică, pentru câte persoane s-a calculat. Dacă o să aveți 6 musafiri de exemplu, și nu cunoașteți calculele elementare de matematică prin care să calculați necesarul pentru 6 porții, se pot întâmpla dezastre. Ori veți strica mâncarea, ori veți face prea multă, ori prea puțină, și musafirii vor rămâne înfometați.

Sport
Un sportiv trebuie să ia decizii pentru a ajunge la o performanță, sau pentru ca echipa lui să atingă un rezultat bun. Pentru aceasta trebuie sa știe să estimeze, să gândească logic, să facă calcule de probabilitate.
Condusul
Cu toții ne dorim să conducem mașina. Dar întrebări de genul „Cât timp mi-ar lua să ajung la Brașov, dacă mă duc cu viteza de 50 km / h și trebuie să parcurg 200 km?” apar frecvent. Nu sunt întrebări la care răspunde chiar matematica, dar răspund alte materii conectate cu matematica.
Planificarea unei călătorii
Ne plac vacantele. Dacă suntem copii, este simplu, mergem cu părinții. Dar ce se întâmplă, când noi devenim părinți? Trebuie să știm ce buget trebuie să avem, trebuie să calculăm cât ne costă călătoria, cât combustibil să cumpărăm, cât ne costă hotelul pe numărul de zile planificat, și multe altele. Baza acestor calcule sunt concepte matematice.

Computer
Da, stiu, se bazează pe informatică. Dar informatica pe ce se bazează dacă nu pe matematică ?
Bancuri matematice cu Chuck Norris
Bancurile cu supereroul Chuck Norris sunt preferatele multora. Cum poți să râzi de unele bancuri, dacă nu cunoști un strop de matematică? Hai să vedem câteva.
- Chuck Norris poate să dividă cu zero.
- Chuck Norris a numărat până la infinit. De două ori.
- Chuck Norris cunoaște ultimul număr prim.
Mai cunoașteți alte glume matematice cu Chuck Norris ?
Unde vedeti rostul matematicii in viata reala ?
Surse foto: Canva