Șumuleu Ciuc – Istorie și Credință

Fiecare dintre noi are un loc unde își încarcă bateriile sufletești, își  găsește sau își redefinește liniștea, unde poate contempla asupra vieții. Pentru mine și pentru sute de mii de pelerini acest loc este Șumuleu Ciuc.

Mănăstirea Franciscană

Este un ansamblu de monumente istorice aflate în Șumuleu Ciuc, pe teritoriul municipiului Miercurea Ciuc. Prima biserică franciscană a fost construită în anii 1440. Biserica a fost devastată de mai multe ori de inamici, iar forma actuală în stil baroc a fost finalizată în anii 1800.

Statuia Fecioarei Maria

Este din lemn cu o înălțime de 2.5 m, o reprezintă pe Fecioara Maria învăluită în razele soarelui, are sub picioare globul pământesc și semiluna, și are o coroană formată din stele. Originea statuii estedatată în jurul anilor 1500.

Legenda statuii spune, când au năvălit tătarii în anii 1600 și au dat foc bisericii, statuia a rămas intactă. Văzând statuia intactă, doreau să o ducă din Șumuleu, dar statuia a devenit așa de grea, încât nu o puteau mișca. Conducătorul tătar furios a rănit  fața și gâtul Maicii Domnului, iar după acest gest a rămas cu brațul paralizat.  

Există documente datate din secolul XVII care înregistrează miracole asociate rugăciunii Mariei. În jurul statuii sunt multe obiecte inscripționate cu mulțumiri. Conform tradiției, pelerinii se roagă către Fecioara Maria, ating cu obiecte personale sau de cult piciorul statuii pentru a fi binecuvântați.

Vizita Papei Francisc și Trandafirul de aur

În 2019 Sanctitatea sa Papa Francisc a vizitat România și a ținut slujbe în patru locații: București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj. La Șumuleu-Ciuc, Papa Francisc a dăruit sanctuarului Trandafirul de Aur, simbol al Învierii Domnului Isus Hristos și este o distincție oferită de Suveranii Pontifi unor biserici, personalități sau locații de pelerinaj. În acest fel își arată recunoștința pentru serviciile aduse Bisericii Catolice. Și la ora actuală, Trandafirul este lângă  statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Împrejurimile Mănăstirii

Pe lângă vizitarea bisericii și a statuii, se mai pot face plimbări în  zonă. La cateva sute de metri este un izvor de apă minerală termală, iar lângă izvor este un parc, numit Baia Călugărilor.

Se poate urca pe mai multe trasee pe muntele Șumuleu Mic până în valea unde se țin slujbele de pelerinaj. Unul din trasee este o zonă abruptă, numită Calea Sfintei Cruci, unde mai există câteva din crucile ridicate în anii 1800. Pe Șumuleu-Mic sunt Capelele Sfantul Anton si Salvator. Peisajul este frumos, linistit iar in zile senine se vede orasul Miercurea Ciuc. Pe partea cealaltă a muntelui este și o pârtie de schi.

Mânăstirea, Statuia și zona merită vizitată măcar odată în viață, nu doar din considerente religioase, ci și din considerente istorice sau pur și simplu turistice.

Se spune, „Fecioara Maria te așteaptă înapoi”. În cazul meu, este adevarat. Mă întorc de câteva ori pe an, doar să o vizitez și să urc pe muntele Șumuleu-Mic să admir peisajul.

Surse foto: arhiva personală, csiksomlyo.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s