CODA – un film despre muzică și nu numai

CODA 2021

Fără o documentare prealabilă despre film, cu o descriere scurtă „dramă” și „muzical”, CODA (2021) părea alegerea perfectă pentru o duminică seară.

CODA este prescurtarea de la Child of Deaf Adults, adică copilul unor părinți cu deficiențe de auz. Ceea ce face filmul și mai autentic este că, actorii care joacă rolurile părinților și al fratelui cu deficiențe de auz, chiar sunt cu deficiențe de auz.

Ce se întâmplă atunci, când unul din membrii unei familii cu deficiențe de auz are o voce extraordinară și dorește să urmeze calea a muzicii ? I se oferă posibilitatea de a învăța, dar simultan are și remușcări. Ruby, personajul principal, nu reușește să se integreze total în familia ei, fiind singura care aude, dar nu se poate integra nici în comunitate, provenind dintr-o familie cu dizabilități. Însă, iubirea dintre membrii familiei este certă.

Nu reușind să o audă pe Ruby, familia nu își dă seama de talentul ei. Urmăresc reacțiile spectatorilor, și așa conștientizează că Ruby chiar cântă frumos. La un moment dat, tatăl ei simte cu vârful degetelor pe gâtul lui Ruby vibrațiile transmise de coardele vocale.

Filmul arată și realitatea tristă, când societatea actuală nu poate sau nu vrea să accepte sau să înțeleagă persoanele cu deficiențe. Ruby are un profesor de muzică, care la rândul lui a fost marginalizat din cauza originii lui.

Filmul nu împachetează totul într-un nor emoționant doar pentru faptul că părinții sunt cu deficiențe de auz. Eu i-am îndrăgit până la sfârșitul filmului. Filmul prezintă destul de crud și o latură egoistă. Părinților le este teamă să se desprindă de singura membră a familiei care aude și care îi ajută pentru a supravietui zi de zi ca și pescari, iar Ruby se confruntă cu o alegere dificilă: să-și urmeze visul sau să rămână să-și ajute familia. Până la urmă, sfârșitul filmului este demn de un film adevărat.

Filmul merită văzut, nu doar pentru faptul că a luat câteva premii la diferite festivaluri și că se zvonește și o nominalizare la Oscar. Filmul este plin de dialoguri și situații distractive și muzică bună.

Sursa foto: IMDB

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s