Pentru ca un adolescent să poată decide „ce se face când va fi mare”, trebuie să cunoască diversitatea profesiilor. Am auzit răspunsuri cu profesii consacrate sau extreme, cum ar fi astronaut, medic, IT-ist, profesor, inginer, pompier.
Abia în liceu încep să li se prezinte mai detaliat despre profesii pentru a putea decide ce se întâmplă cu ei după bacalaureat. Anii de școală, când se dezvoltă și se formează magazia de cunoștințe și competențe, trec fără să știe copii pentru ce învață.
Definirea profesiilor oferă copiilor posibilitatea de a aborda conștient viitorul. Și trebuie să fim realiști: munca ne ocupă cea mai mare parte a timpului.
Cum se poate vorbi despre profesii? Informațiile trebuie să fie ușor de înțeles, să fie interesante și prezentate în așa fel, încât acel copil să-și poate trage propriile concluzii.
Pentru a prezenta profesia de Broker Credite, domnul Valentin Anghel a avut amabilitatea, să-mi răspundă la câteva întrebări, des întâlnite la copii, despre această profesie și să folosească un limbaj pe înțelesul copiilor.
De ce este Valentin Anghel persoana potrivită să prezinte această profesie ?
Valentin Anghel a fondat acum 14 ani compania de brokeraj bancar AVBS Credit, într-o perioadă când în România nu se prea știa ce înseamnă intermediere credite. A avut curajul să renunțe la un loc de muncă bine plătit, să se arunce într-o zonă necunoscută și a avut încredere în visul lui de a nu se opri până nu își îndeplinește obiectivul.
Astăzi, AVBS Credit a ajuns în topul marilor companii de brokeraj bancar din România, cu o echipă cu zeci de brokeri intermediază toate tipurile de credite atât pentru persoane fizice cât și pentru firme.
Interviu cu Valentin Anghel
- Ce este un Broker de Credite ? Ce trebuie să facă?
„Brokerul de credite este ca un Mall de Credite. În Mall obișnuit găsești haine, jucării, mâncare și tot felul de alte lucruri, la Brokerul de Credite găsești tipurile de credite de la zecile de bănci cu care brokerul de credite colaborează.
Practic, în loc să meargă din bancă în bancă pentru a afla care credit este potrivit pentru ei, clienții merg la brokerul de credite și află exact care este tipul de credit ideal, cu ce sumă și dobândă, pe ce perioadă și așa mai departe. Ba chiar mai mult decât, Brokerul de Credite nu doar că identifică pentru client cel mai bun credit, dar îl și ajută efectiv să îl obțină de la bancă, ocupându-se de dosarul de credit de la A la Z, adică de la completarea actelor pânâ la obținerea efectivă a împrumutului. Brokerul de credite „scanează” profilul clientului și apoi îi identifică creditul potrivit de la una din băncile partenere din România.
Un alt avantaj important pentru client este acela că nu plătește nimic brokerului de credite. „Intrarea” la broker este GRATIS, la fel cum este și intrarea în Mall. „
- Ce școli trebuie să urmeze un Broker de Credite? Ce facultate? Ce materii studiază?
„Pentru a deveni broker de credite fie trebuie să ai o experiență profesională anterioară în banking, fie să fii absolvent al profilului Finanțe-Bănci, să fi urmat cursurile Institutului Bancar Român sau alte cursuri de banking. Așadar, ca viitor broker de credite este importantă experiența în banking și/sau studiile în banking.”
- Cu cine sau cu ce unelte lucrează un Broker de Credite?
„Brokerii de credite lucrează în primul rând cu oameni și apoi cu aplicații IT și documente. Brokerii de credite sunt în strânsă legătură atât cu clienții lor, cât și cu partenerii lor bancari cărora la intermediază produsele de creditare.”
- Unde lucrează un Broker de Credite ?
„Un broker de credite își desfășoară activitatea atât la birou, dar și pe teren, întâlnindu-se cu clienții, partenerii de afaceri și așa mai departe.”
- Câte ore lucrează pe zi un Broker de Credite? Trebuie să se trezească devreme? Să lucreze în weekend?
„Un broker de credite lucrează cât vrea el, căci singur își face programul. Nu trebuie să se trezească devreme sau să lucreze în weekend dacă nu își dorește să facă aceste lucruri. Dar cu cât brokerul de credite este mai dedicat și mai centrat în munca lui, cu atât și câștigurile sale financiare vor fi mai mari.”
- Care sunt greutățile întâmpinate de un Broker de Credite în profesia sa?
„Complexitatea aceste profesii constă în provocarea de a cunoaște toate produsele de creditare pe care un broker de credite le are în portofoliu. De exemplu, un broker de credite are acces la peste 150 de tipuri de credite, iar ca să facă performanță acesta trebuie să le cunoască la perfecție. Un broker de credite excepțional face din mintea sa cel mai performant calculator de credit.”
- Este o muncă periculoasă?
„Nu este o muncă periculoasă. Așa cum poți răci la școală, la fel poți răci și la birou, este singura „îmbolnăvire” posibilă în această profesie! :))”
- Purtați uniformă ?
„Brokerii de credite NU poartă uniformă, ei se îmbracă de obicei smart casual. În funcție de întâlnire și eveniment, brokerii de credite adoptă ținuta potrivită. De exemplu, la galele bancare sau la cele caritabile brokerii de credite sunt eleganți.”
- Câștigă mult un Broker de Credite?
„Îndrăznesc să spun că brokerajul de credite se află în top 10 a celor mai bine plătite profesii, sau chiar în top 5. Un broker de credite de top poate să câștige în prezent chiar și 20.000 euro pe lună.”
Conlcuzii
Dacă copii cunosc mai multe profesii, nu înseamnă ca le vor practica pe toate. Trebuie să știe ce beneficii pot avea dacă învață anumite materii.
Cu siguranță, puțini dintre copii o să devină Brokeri de Credite. Însă, cunoscând profesia, stiu la cine să apeleze când își vor dori un credit ipotecar sau pentru firma la care vor lucra.
Sau se inspiră din mottoul lui Valentin Anghel: „Am o singură direcție în viață: ÎNAINTE!” si vor deveni antreprenori.
Surse foto: Valentin Anghel
Articol scris pentru SuperBlog 2021
Îți mulțumesc pentru interviul tău, sunt sigur că va inspira mulți adolescenți acum și pe viitor!
Mult succes!
ApreciazăApreciază
Iti mulțumesc pentru deschiderea ta pentru generațiile viitoare!
ApreciazăApreciază