Cafeaua, o prietenie de 3 decenii

Cu cafeaua ne-am împrietenit pe vremea studenției. Eu boboc în sesiune, mă chinuiam cu primele examene și mă gândeam: „până la examen mai sunt 3 zile….și 3 nopți”. Cafeaua a fost, care m-a ajutat să trec mai ușor examenele și a rămas lângă mine pentru mai multe examene și câteva party-uri studențești.

Primul job, prima provocare: program de lucru de la 7, program rămas neschimbat până astăzi. Mă trezesc la ora 6, somnoroasă pregătesc cafeaua la filtru din cafea macinata. Fiind prima cafea pe stomacul gol, prefer să o beau cu lapte și zahăr brun.

In jurul orei 12.00 simt că s-a consumat suficient din energia furnizată de cafeaua de dimineață. Este binevenită o scurtă pauză și îmi pregătesc cafeaua din cafea boabe la unul din cele două espressoare.

Ca orice băutor de cafea, sunt conștientă de efectele generale a cafelei.

Beneficiile cafelei

Acționează asupra sistemului nervos, întârzie oboseala, îmbunătățește concentrarea și timpul de reacție, accelerează metabolismul corpului. Afectează pozitiv și capacitatea fizică, corpul nostru este capabil să faca o muncă mult mai intensă și pe termen mai lung.

Sunt și anumite concepții greșite despre cafea, că ar favoriza bolile cardiovasculare. Studiile arată, că există corelații directe între consumul de cafea și bolile de inimă, însă trebuie să fie consumată corect. Celor care sunt sensibili, și nu doar lor, le este indicat să consume o cafea de specialitate, de calitate, cumpărată de la un magazin de specialitate.

Nutriționistul german Malte Rubach a declarat pentru AZ München, că a comparat un grup de băutori de cafea cu un grup nebăutori de cafea. A ajuns la concluzia că băutorii de cafea sunt afectați mai puțin de anumite boli.

Cafeaua este benefică pentru bolile Alzheimer și Parkinson, fiindcă cofeina stimulează nervii și îi menține în funcțiune.

Rubach a mai declarat ” Riscul de diabet pentru consumatorii de cafea scade cu aproape 30%”.

Cafeaua este balsam și pentru suflet. Să stau la o cafea cu prietenii să discutăm cele mai recente întâmplări, nu înseamnă pentru mine o simplă strângere de informații. Suntem ființe sociale, iar cafeaua face legătura dintre noi.

Cafeaua mă însoțește și în excursiile mele. La un city-break sunt cafenele, însă în natură, după o plimare lungă, este binevenită o pauză de revigorare.

Efectul cafelei….mai altfel

În Turcia, consumul de cafea are un aspect cultural așa puternic, încât în secolul 16 a intrat în vigoare o lege care permitea femeilor să divorțeze daca soții lor nu le furnizează suficientă cafea. Pentru mine, ar fi o lege acceptabilă și justificată în totalitate.

In New York se bea de aproximativ 7 ori mai multă cafea decât în restul lumii. New York este orașul care nu doarme niciodată și este unul dintre cele mai populate orașe.

Prima cameră web a fost testată la Universitatea din Cambridge, când cercetătorii filmau cu ea în direct aparatul de cafea. De ce chiar aparatul de cafea? Să nu coboare degeaba până la oala de cafea, dacă este goală.

Legenda spune, cafeaua a fost descoperită de un cioban din Etiopia, care a observat, că după ce caprele se hrăneau din arborele de cafea, deveneau mai active.

Nu cunosc originea adevărată a cafelei, dar sunt recunoscătoare celui, care a descoperit-o.

Cafeaua este cadoul naturii, trebuie să ne străduim să alegem calitatea potrivită. Trebuie să ne ascultăm propriul corp și să consumăm zilnic cafea, în cantitățile care ne sunt benefice.

Surse foto: arhiva proprie

Articol scris pentru SuperBlog 2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s