Cum să reduci deșeurile în viața de zi cu zi – Zero Waste și 100 % Frisomat

Ce este Zero Waste ?

De-a lungul timpului lumea a fost preocupată de reducerea deșeurilor, de reutilizare, dar acum cca 15 ani totul a luat o altă direcție. In 2008, Bea Johnson a decis să aplice un stil de viață Zero Waste împreună cu șotul ei si cei doi copii. Și-au format un mod de viață, încât deșeurile produse de familie într-un an, încap într-un borcan.

Recunosc, să am un așa mod de viață , să duc gunoiul odată pe an…într-un borcan, este de neînchipuit. Însă, avem ce învăța de la Bea Johnson, măcar câteva principii aplicabile în viața de zi cu zi.

Expresia la modă „Zero Waste” ar putea fi tradusă în două moduri: „Zero deșeuri” sau „Zero risipă”.

Sursa foto: Pexels.com

Regula 5 R Zero Waste

 • Refuză produsele și ambalajele care generează deșeuri, caută produse sustenabile.
 • Reduce. Nu cumpăra mai mult decât ai nevoie, alege ambalaje biodegradabile.
 • Repară lucrurile care nu mai funcționează. Cel puțin, încearcă.
 • Reutilizează lucrurile de care nu mai ai nevoie, găsește-le o altă utilitate.
 • Reciclează ambalajele, recipientele.

Esența Zero Waste este de a reduce cantitatea deșeurilor generate în viața de zi cu zi. Este vorba de minimizare, de schimbarea unor obiceiuri.

Cum pot minimiza cantitatea deșeurilor generate în gospodăria mea? Cum aș putea reduce și în gospodăriile altora? Un prim pas ar fi, să încerc să aplic regula 5R. Pasul doi, să deschid un magazin zero risipă.

Am un teren mic lângă drumul principal, pe care l-aș putea folosi pentru acest proiect. O construcție clasică nu s-ar potrivi, de aceea am optat să construiesc o căsuță gen hală metalică cu cei de la Frisomat.

De ce hală metalică Frisomat ?

Regula 5 R Frisomat

 • Recunoaștere mondială: Încă de la înființarea în 1978 în Belgia, Frisomat a construit peste 35.000 de hale metalice și clădiri în peste 100 de țări.
 • Relații de lungă durată cu partenerii: Frisomat România, în 25 de ani a construit peste 1.000.000 metri pătrați de hale metalice, fiind partenerul de încredere pentru aproape 900 de firme în România.
 • Rezultate sigure: Frisomat oferă întregul proces de producție ale halelor începând de la proiectare, producție până la livrare și construire efectivă.
 • Reduce pierderile tehnologice și de prefabricare folosind materie primă 100 % reutilizabilă.
 • Rezistența și durabilitatea halelor metalice Frisomat este susținută de costurile de mentenanță aproape zero pe durata de viață de 50 de ani.
Sursa foto: Frisomat

Soluții sustenabile Frisomat

Halele metalice sunt construite din oțel laminat la rece, ce asigură durabilitatea construcției și reducerea cu 30 % a materiei prime. Oțelul folosit este 100 % reciclabil.

Fabrica Frisomat este dotată cu panouri solare care asigură jumătate din energia consumată în producție. Transportul materiei prime și ulterior al semifabricatelor către locațiile de construcții este optimizat pentru a avea un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător.

Clienții au posibilitatea să aleagă dintre cele două game de hale oferite de Frisomat :

 • Seria GO, cu dimensiuni standardizate

Sursa foto: Frisomat

Construcția magazinului Zero Waste cu Frisomat

După discuția cu reprezentanții Frisomat, alegerea Seriei PRO a fost evidentă. Nu am nevoie de o hală industrială, ci de un magazin cu o zonă de comercializare și o zonă pentru depozitare.

Frisomat are experiența necesară, a construit hale pentru diverse aplicații începând de la hale pentru depozitare, spații de birouri, de producție, săli de sport.

Știam, ca acum vreo 7-8 ani Frisomat a construit o locuință simpatică, simplă și funcțională din elementele halelor metalice. Se poate opta pentru pereți izolați, se poate alege culoarea, forma ușilor, forma acoperișului.

Sursa foto: Facebook Frisomat, editare Canva

Neavând un teren foarte mare, doresc o construcție asemănătoare acestei locuințe pentru proiectul meu de magazin.

Halele metalice Frisomat sunt astfel construite, oricând există posibilitatea extinderii construcției. După câțiva ani, după ce dezvolt afacerea, o să am nevoie de mai mult spațiu.

Concept magazin Zero Waste – avantaje

O alimentație sănătoasă este importantă, în magazin sunt produse fără conservanți și aditivi. Se poate cumpăra aproape orice este nevoie in gospodărie. Multe dintre produse se încadrează în categoria premium.

Se reduc deșeurile care provin din ambalaje. În magazin nu există produse preambalate, clienții cumpără cantitatea dorită în recipiente și borcane aduse cu ei sau în recipiente cumpărate în magazin și refolosite ulterior.

Se creează o cultură conștientă de cumpărături. Cumperi cât ai nevoie, doar o cantitate pentru degustare sau doar cantitatea dintr-o anumită rețetă.

Prețurile sunt mai mici. Pe de o parte produsele vin împachetate în pachete de 25-30 kg, nu mai sunt costuri cu ambalajele individuale inutile.

Produsele provin de la producători locali, atent selecționați. Astfel sprijiniți economia locală.

Sursa foto Pexels.com

Cu acest concept, la început de drum am nevoie de un partener stabil. Iar Frisomat este o afacere de familie care pune accent pe relații de lungă durată.

Ca in orice familie, apare la un moment dat tema banilor. O să discut cu o firmă de consultanță, să verific dacă acest proiect hală metalică este eligibil pentru Finanțare Europeană. Frisomat pregătește oferta conform cerințelor, și ulterior pune la dispoziție toate documentele necesare decontării.

Articol scris pentru SuperBlog 2021

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s