Pictorul luminii transilvănene – Rózsa Róbert

Rózsa Róbert considerat artist popular realist folosește tehnici moderne la realizarea picturilor sale. Privește cu seninătate realitatea care-l înconjoară, găsește frumusețea în lucruri simple, poate banale pentru noi, dar pentru el sunt o sursă de inspirație infinită. Nu este un visător care să folosească elemente simbolistice profunde sau mistere în picturile sale.

Peisajele rurale, elementele de costum popular zonal și ocupațiile tradiționale prind viață în picturile lui, privim cu calm scenele de familie și naturile statice.

Artist Statement Rózsa Róbert

Lucrările mele sunt realizate în mare parte cu tehnica uleiului și le pot împărți în două tipuri:
• Peisaje. Cele mai multe sunt realizate la fața locului cu ocazia unei sesiuni sau două.
Peisajul încântă și învață, așa că am învățat să amestec culorile, să folosesc pensula și o tehnica Alla Prima care oferă lucru rapid și prospețime.
• Lucrări gândite, compuse, precum costumele din Țara Călatei, sau compoziția „Împărțirea pâinii”. Aceste picturi necesită mai mult timp, sunt realizate cu ocazia mai multor sesiuni. Aceste picturi sunt menite să radieze seriozitate.
Este menirea artei să echilibreze greutățile și suferințele vieții, să slujească și să înalțe, să nu se laude și să nu fie egoist. Nu împart arta în sectoare, ci o văd ca pe un meșteșug care trebuie să mă învețe secretele și trucurile sale. Astfel, ceea ce iese din mâinile mele este un întreg.

Rózsa Róbert

Tehnica picturilor

Rózsa Róbert folosește tehnica impresionistă, dezvoltată la începutul anilor 1860 de câțiva pictori francezi ( Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley, Frederic Basile ), care doreau să desprindă arta modernă de academismul tradițional.

Pictura impresionistă este caracterizată prin concentrarea asupra impresiilor fugitive produse de o scenă sau obiect, asupra mobilității fenomenelor, preferând pictura în aer liber, folosind o cromatică pură pentru a simula lumina reală.

La tablourile semnate de Rózsa Róbert, tușele alternează ca dimensiuni și sunt concepute pentru a fi privite de la o oarecare distanță. Sunt ca un joc cromatic care la urma ilustrează o lume idilică.

Cine este Rózsa Róbert ?

Trăind în Zalău, a urmat 3 ani cursurile Școlii Populare de Artă secțiunea pictură, iar 15 ani a fost și instructor de dansuri populare.

Începând din 2012 a participat la numeroase tabere de creație din România și picturile sale au fost selectate în numeroase expoziții de artă. Unele din aceste expoziții au ajuns si peste hotare. După 2016, a avut și 4 expoziții individuale în Budapesta, Zalău, Cluj Napoca și Șimleul Silvaniei. Picturile lui au fost publicate și în diferite reviste culturale de gen.

A trăi ca artist nu este ușor. Mă străduiesc să îmi fac timp între muncă, familie și creație. A crea, a-mi picta gândurile, sentimentele, visele, uneori este greu. Am nevoie de spațiu (fizic și mental), am nevoie de timp liniștit pentru a ajunge în profunzimea de unde vine „arta”. De asemenea, familia mea m-a inspirat de mai multe ori. Îmi plăcea să-mi pictez fetele jucându-se sau dormind cu mama lor. Eu sunt acel artist, care își pune sentimentele, durerile, visele și fericirea pe pânză.„-Rózsa Róbert

Mai multe picturi pe https://robertspaintings.wixsite.com/gallery

Pagina facebook: https://www.facebook.com/rozsarobertfestmenyek

Împărțirea pâinii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s