Tradiții moderne – Turtă dulce

Există multe variante de turtă dulce, începând de la cea sub formă de inimă ornată, element nelipsit al târgurilor de Crăciun, până la căsuța din turtă dulce din povestea Fraților Grimm – Hänsel și Gretel.

Primele prăjituri cu miere au fost consumate în Egiptul antic. În mitologie, mierea era considerată ca un dar de la zei, în Biblie ca un dar divin cu proprietăți vindecătoare.

Abia în secolul al XVI-lea s-a dezvoltat în Nürnberg Germania turta dulce sub forma actuală. În zonă erau mulți apicultori care livrau mierea, și orașul se afla și pe principalele rute comerciale ale vremii, asigurând astfel condimentele exotice necesare.

Turtă dulce reinventată

În zilele noastre, aceste prăjituri delicioase nu împodobesc doar mesele festive, sunt folosite și ca obiecte de decor, cadouri pentru diferite evenimente, zile de naștere, absolvire, mărturii pentru nunți și botezuri. Având un conținut ridicat de miere, ele sunt foarte gustoase și pot fi consumate și dupa câteva luni.

Unul dintre cele mai frumoase exemple ale tradiției reinventate este cel al prietenei mele Margit, care și-a descoperit pasiunea pentru turtă dulce la patruzeci de ani. Cu toții purtăm în noi talente ascunse, și trebuie să fim suficient de curajoși să le găsim și să le cultivăm. Margit, făcea prăjituri încă din tinerețe, îmi amintesc nerăbdarea cu care o așteptam cu toții să se întoarcă la căminul studențesc, să putem consuma prăjiturile ei gustoase.

Surse de inspirație

Margit, ne dezvăluie prin creațiile ei o lume de poveste. S-a născut și a copilărit în județul Harghita, de unde a adus inspirația pentru motivele populare, natură și flori. A studiat ingineria la Brasov, orașul cu radacini săsești, unde a învățat rigurozitatea formelor și calculelor.

De la sfârșitul anilor nouăzeci, Margit trăiește în Oradea, unul dintre cele mai frumoase orașe Art Nouveau din România.

Initial, Margit făcea turtă dulce doar pentru familie, ca un hobby și o relaxare după o zi de muncă. Începând să aibă tot mai multe solicitări din afara familiei, a decis să se perfecționeze și a urmat cursuri profesionale de creare și decorare turtă dulce în Ungaria.

Experiența mea personală arată, că niciodată nu este prea târziu pentru a găsi activitatea, calea care ne face viața mai împlinită și mai fericită. De asemenea, este posibil să nu avem prea mult merit în acesta, drumul ne va găsi …- Margit

Margit J.

Turta dulce din fotografii sunt lucrări proprii realizate de Margit. Mai multe exemple pe pagina ei de Facebook.

Povești din turtă dulce realizate de Margit se pot comanda aici:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s