Cum să citești…cu urechea…Audiobook-uri de la Voxa

Obiceiurile mele ca cititor s-au schimbat de-a lungul timpului. Tatăl meu citea mult, și de mic copil așa simțeam, că cititul este o necesitate zilnică, fără de care nu funcționează creierul. În timpul școlii, mi s-a părut normal să citesc toate operele despre care învățam. Abia așteptam un weekend mai liber, să pot călători alături de personajele aventurilor citite.

Sunt un cititor de modă veche. Îmi place cartea tipărită, îmi place mirosul de carte proaspăt tipărită, îmi place să simt între degete hârtia, să folosesc semne de carte…. Prietenii mei citeau e-book-uri, dar eu tot nu renunțam la carte, găsind tot felul de scuze. Unii din prietenii mei au devenit fani audiobook-uri, dar respingeam și mai înverșunată orice ocazie de a încerca, considerând că sunt pentru cititori leneși.

Cum este vorba aceea? „Niciodată să nu spui niciodată.”

A trecut timpul și am început să am tot mai puțin timp pentru citit. Apăreau mai multe probleme de rezolvat în familie, un job cu program prelungit și weekenduri fără timp liber. Simțeam că pierd elanul pentru citit și neapărat trebuia să găsesc un truc care să mă tină aproape de cârti. Am dat o șansă audiobook-lui.

Beneficiile audiobook-urilor

Prietena mea are abonament la Voxa, prima aplicație în limba română, cu o bibliotecă care conține peste 700 de audiobook-uri și 7000 de e-book-uri. Aplicația este disponibilă pe Google Play și pe App Store, se pot asculta și citi fragmente din fiecare carte chiar și fără un cont creat.

Am descărcat aplicația, mi-am creat un cont gratuit pentru o perioada de 15 zile. Am început să experimentez cu o carte de Kristin Hannah, știind că este o autoare sensibilă, care creează povești emoționante.

Am economisit timp

Am început să ascult cartea și între timp am început să curăț legumele pentru ciorbă. Și ascultam. Am pus hainele la spălat. Și ascultam. Am pregătit cornulețe din aluat dospit. Și ascultam. Am spălat vasele. Și ascultam. Parcă și cornulețele au ieșit mai gustoase ca altădată.

Audiobook-urile nu ocupă mult spațiu

Îmi plac cărțile din hârtie, îmi place să am o bibliotecă vastă, chiar dacă nu dispun de foarte mult spațiu. Însă, cu ocazia unei călătorii nu pot ocupa jumătate din valiză cu diferite cărți, doar să am la mine și un thriller, și o carte romantică, și ceva istorie…să văd de care o să am chef de citit. In aplicația Voxa, cărțile sunt grupate în 15 categorii, începând de la dezvoltare personală, până la cărți de copii și Young Adult.

Audiobook-urile ocrotesc ochii

Lucrez zilnic 8 ore la calculator, ochii mei au nevoie si de odihnă. Cu un audiobook pot să stau pe terasă ăi pe înserate și îmi pot odihnii ochii, în timp ce ascult cartea.

Audiobook-urile sunt și o cale de relaxare pentru vârstnici, care au deja probleme cu vederea, citesc greu chiar și cu ochelari.

Audiobook-urile sunt mai prietenoase cu elevii

Sunt anumite lecturi școlare obligatorii, de la care suferă elevii. Au tendința să care o carte după ei toată ziua și citesc doar 4 pagini, după care sunt tentați să caute rezumatul pe internet. Cărțile de pe Voxa sunt citite de naratori profesioniști și de actori. Ascultând de pe Voxa o lectură obligatorie citită de naratorii profesioniști și de actori, copii pot avea o experiență aparte. Și până la urmă, s-ar putea chiar să le placă cartea!

Modalitate bună de învățare a limbilor străine

Folosesc limba engleză ocazional. Ca orice aptitudine la care nu exersez, tind să uit. Pe Voxa am descoperit o secțiune Cărți în limba engleză, cu diferite tematici începând de la scenice fiction până la cărti umoristice sau de business. Așa pot asculta diferite categorii de cărți, cu care pot îmbunătăți vocabularul.

Audiobook-ul poate fi un bun amic

Dacă călătoresc sau conduc singură câteva ore, nu mai simt oboseala dacă cineva îmi citește o poveste lungă și incitantă, care mă ține trează.

Admit cu sinceritate, nu îmi place întotdeauna să citesc clasicii. Astăzi citesc ceva contemporan, mâine ceva istoric, mai amân câteva zile să citesc un Tolstoi sau un Kafka.

Însă, Metamorfoza lui Franz Kafka în narațiunea lui Răzvan Vasilescu pare o lectura suportabilă și chiar plăcută.

Prima experiență cu un audiobook a fost una plăcută, poate că a contat și cartea aleasă: Kristin Hannah – Drum în noapte, narator Alexandra Vrabie.

Kristin Hannah – Drum în noapte – Night Road

Romanele lui Kristin Hannah, autoare americană cu peste 20 de bestseller-uri, sunt cunoscute pentru explorările lor despre speranță, puterea spiritului feminin și magia vitală și unică a prieteniilor feminine.

Drum în noapte este despre Lexi, care este luată în grija mătușii ei Eva după moartea mamei ei dependentă de droguri. Orașul nou înseamnă scoală nouă și chiar în prima zi o întâlnește pe Mia, care este de asemenea o singuratică. Cele două devin cele mai bune prietene, așa că Lexi refuză să își recunoască sentimentele pentru fratele geamăn al Miei, Zach. Până la urmă, cei trei devin prieteni buni, dar….

Pe baza rezumatului scurt al începutului poveștii, se poate presupune că este o altă poveste de dragoste de liceeni. Dar nu este. Este mai mult decât atât. Romanul tratează multe subiecte care pot atinge profund cititorul. Pe lângă prima dragoste, este vorba și despre diferențele de clasă, consecințele consumului de alcool în rândul tinerilor, doliul, sistemul juridic american. Povestea totuși dă speranță și arată cât de puternică poate fi o persoană și cum ne modelează experiențele trăite.

Romanul atinge sufletul, am fost fascinată de narațiune, nu m-a lăsat inima să opresc aplicația. Dar nu am avut de ales, fiindcă romanul durează 11 ore și 35 minute.

Sunt, care nu au curajul să încerce un audiobook, nu au experimentat senzația specială oferită de lectură. Nu trebuie să vă fie frică, nu este periculos.

Totuși, nu putem omite un efect secundar al audiobook-urilor: Creează dependență !

Surse foto: Voxa

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2022

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s