Echilibru între trup și suflet – Uleiuri esențiale

Trăim viața într-un ritm tot mai alert, iar pentru a putea ține pasul, avem tot mai multă nevoie de echilibru natural. Acest echilibru se poate obține printr-un mod de viață sănătos și prin puterea vindecătoare a naturii. În acest ritm alert și în monotonia vieții de zi cu zi, poate nici nu observăm cât de mult ne îndepărtăm de armonia noastră interioară. Acest dezechilibru ne afectează atât psihic cât și fizic.

Există multe terapii și metode alternative, care ne pot oferi ajutor la nivel fizic și spiritual. Plantele ne pot susține minunat la nivel emoțional. Fiecare parte din plantă poate ajuta o parte din noi. Putem spune, că plantele sunt ca niște instrumente terapeutice complexe.

Plantele acționează similar cu corpul uman: se protejează de atacurile externe ( de exemplu insecte, agenți patogeni ), își procură nutrienții pentru procesele lor de viață.

Ce sunt uleiurile esențiale ?

Uleiurile esenţiale sunt compuși aromatici naturali care se găsesc în seminţele, scoarţa, tulpinile, rădăcinile, florile și alte părţi ale plantelor. Parfumul lor poate fi minunat și puternic. Dacă te-ai bucurat vreodată de darul unui trandafir, de o plimbare pe lângă un câmp de levănţică sau de parfumul de mentă proaspăt tăiată, înseamnă că ai experimentat calităţile aromatice ale uleiurilor esenţiale.
Uleiurile esenţiale au puterea de a binedispune, a calma simţurile și a stârni reacţii emoţionale puternice. Utilizarea uleiurilor esenţiale nu se limitează, însă, la parfumul lor îmbietor.

Uleiurile esenţiale sunt utilizate din cele mai vechi timpuri în anumite culturi, datorită proprietăţilor benefice pentru sănătate. Tendinţele actuale către o abordare holistică a îngrijirii personale și extinderea validării știinţifice a practicilor alternative de îngrijire a sănătăţii au condus la redescoperirea beneficiilor profunde ale uleiurilor esenţiale pentru sănătate. Multe au proprietăţi puternice. Structura lor chimică unică le permite să ofere beneficii specifice prin aplicare locală, iar anumite uleiuri pot fi utilizate și intern.

Utilizări

Uleiurile esenţiale sunt utilizate pentru o gamă foarte largă de aplicaţii emoţionale și fizice. Pot fi utilizate individual sau în amestecuri complexe, în funcţie de nevoile specifice și de rezultatele dorite. Utilizarea uleiurilor esenţiale este extrem de simplă și, în același timp, are puterea să ne schimbe viaţa. Totuși, consultarea cu cineva care a folosit deja uleiuri esenţiale îi va ajuta pe cei care le utilizează pentru prima dată să se bucure de o experienţă mai benefică și mai plăcută.
Uleiurile esenţiale conţin extracte botanice puternic concentrate și trebuie să fie utilizate doar conform indicaţiilor si cu mare grijă. Folosește întotdeauna numai uleiuri esenţiale pure și ţine cont de toate avertismentele și instrucţiunile de pe etichetă. Uleiurile esenţiale nu trebuie aplicate niciodată în ochi sau în canalul auditiv. Dacă apare roșeaţă sau iritaţie la utilizarea topică a uleiurilor esenţiale, aplică un ulei cărăuș, de exemplu Ulei de Cocos Fracţionat, pe zona afectată – apa nu va dilua uleiurile esenţiale. Cere sfatul medicului înainte de a utiliza uleiuri esenţiale dacă ești gravidă sau dacă te afli sub observaţia unui medic.

Uleiurile esențiale pot fi utilizate și aromatic, prin înhalare directă sau prin difuzarea lor cu ajutorul vaporizatoarelor numite si difuzoare.

Consumăm plante proaspete sau uscate sub formă de condimente, consumăm ceaiuri infuzate. Tot așa putem ingera și anumite uleiuri esenţiale pure în cantități foarte mici. Plantele aromatice conțin uleiuri esenţiale de 1-2% din greutatea lor. Prin distilare, proprietățile sunt concentrate, amplificate, uleiurile esențiale ajungând să fie mai potente decât planta. Anumite uleiuri NU sunt recomandate pentru consum intern. Trebuie să verificați eticheta și informațiile date de doTERRA.

Metodă de extracţie

Uleiurile esenţiale sunt de cele mai multe ori extrase printr-un proces de distilare cu aburi la temperatură redusă, prin care aburul este trecut sub presiune prin materialul vegetal, eliberând uleiurile esenţiale în abur. Când amestecul se răcește, apa și uleiurile se separă, iar uleiul este colectat în forma sa cea mai pură. Pentru a asigura un extract de ulei de cea mai bună calitate și cu compoziţia chimică corectă, temperatura și presiunea trebuie să fie monitorizate cu atenţie. Un nivel insuficient de căldură și presiune nu va permite eliberarea uleiului preţios; un nivel excesiv poate scinda compoziţia chimică delicată a extractului și îi poate altera potenţa.
La fel de importantă ca procesul de extracţie meticulos, selecţia atentă a speciilor de plante, părţilor de plante și metodelor de recoltare va asigura cele mai pure și mai puternice uleiuri esenţiale. Acest proces complex este concomitent o artă și o știinţă și necesită o colaborare între cultivatori și distilatori cu experienţă, pentru a obţine un produs de calitate superioară.

CPTG Certified Pure Tested Grade™
Uleiurile esenţiale dōTERRA CPTG Certified Pure Tested Grade™ sunt compuși aromatici puri și naturali, extrași cu grijă din plante. Ele nu conţin adaosuri sau ingrediente artificiale care le-ar dilua calităţile active și nu prezintă agenţi de contaminare sau alte reziduuri chimice.
Pe cât este de important să ţinem agenţii de contaminare departe de uleiurile noastre, pe atât este de important să ne asigurăm de prezenţa compușilor activi în concentraţiile adecvate, pentru a garanta siguranţa și eficienţa uleiurilor noastre. Multe uleiuri sunt promovate ca uleiuri de uz terapeutic și unele pot să fie pure, dar puţine sunt supuse la standarde de testare riguroase în privinţa compoziţiei chimice. Uleiurile esenţiale dōTERRA CPTG Certified Pure Tested Grade (Grad Testat Pur Certificat) sunt supuse unui proces de testare încrucișată, utilizând spectrometria de masă și cromatografia de gaze, pentru a garanta concomitent puritatea extractului și potenţa compoziţiei fiecărui lot.

De unde poți începe ?

Utilizarea uleiurilor esenţiale este simplă, intuitivă și deosebit de satisfăcătoare. Cu toate acestea, numeroasele uleiuri esenţiale disponibile, alături de combinaţiile infinite între ele și aplicaţiile lor pentru sănătate pot fi copleșitoare pentru începători.

Uleiuri esentiale prezentate pe blog:

Arbore de ceai / Tea Tree / Melaleuca Zengest
Tamaie / Frankincense
Copaiba

Vă invit să urmăriți blogul pentru noutăți:

Daca aveți întrebări, mă puteți contacta oricând completând formularul de mai jos. Numele și adresa de mail nu vor fi publice.

8 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s