Narine Abgarian – Din cer au căzut trei mere

Am vrut să scriu o carte al cărei sfîrșit să ofere speranță. Omenirea are mare nevoie de speranță, de povești despre bine. Narine Abgarian

Cartea este ca o vacanță petrecută la bunici, înconjurat de plante, animale și arome. Totul se desfășoară într-un sat de munte armean Maran. Romanul este alcătuit din trei părți mari, acestea sunt cele trei mere căzute din cer: unul pentru cine a văzut, unul pentru cine a povestit, iar al treilea pentru cine a ascultat.

Este o poveste de viață, plină de înțelepciunea simplă a sătenilor. Perpectiva lor este aparent naivă, dar logică, fără a complica lucrurile. O mână de oameni, care în mijlocul necazurilor reușește să supraviețuiască și să fie și fericit.

Autor: Narine Abgarian

Titlu: Din cer au cazut trei mere

Titlu original: S neba upali tri iabloka

Editura: Humanitas Fiction

Nr. pagini: 264

Sursa foto: libris.ro

Povestea începe cu Anatolia, în vârstă de 58 ani, întins să moară. Începe povestea și magia începe să ne pătrundă, viața Anatoliei se împletește cu viața sătenilor, descris cu umor delicat.

Vineri, imediat după amiază, când soarele, trecând de zenit, se rostogolea ceremonios spre marginea de apus a văii, Sevoianţ Anatolia s-a întins să moară. Înainte de a pleca pe lumea cealaltă, ea a udat temeinic grădina de zarzavat și le-a dat găinilor ceva mai mult de mâncare, să nu stea lihnite – cine știe când aveau să-i găsească vecinii trupul neînsuflețit? Apoi a scos capacele de pe butoaiele cu apă de ploaie aflate sub jgheaburi, ca, în caz de vreo furtună neașteptată, șiroaiele de apă venite de sus să nu roadă fundația casei. Pe urmă a luat la rând polițele din bucătărie, a adunat toate proviziile neterminate – străchini cu unt, brânză și miere, un codru de pâine și jumătate de găină fiartă – și le-a dus în pivnița răcoroasă. A scos din șifonier „veșmintele de înmormântare”: o rochie simplă de lână cu guleraș alb de dantelă, un șorț lung cu buzunarele brodate cu fir de mătase, pantofi cu talpă plată, șosete împletite (toată viața îi înghețaseră picioarele), lenjerie de corp spălată și călcată cu grijă, precum și mătăniile cu cruciuliță de argint ale străbunicii – Iasaman avea să știe să i le pună în mână.

Prima parte este despre trecut, a doua parte povestea păunului alb, iar a treia parte se întoarce la Anatolia, înduioșător, subliniind importanța valorilor simple. Este interesant ce a provocat boala Anatoliei, iar spre sfârșitul cărții stăteam pe ace să aflu finalul poveștii.

…războiul acela, și s-a întors și el cu o nevastă nemțoaică; ei, vezi, ce bine, a răspuns bătranul, jucându-se înduiosător cu Kiriușa, lumea e mică, iar noi suntem mari, deși, din naivitate și prostie, toată viața credem că-i pe dos.

Narine Abgarian 

S-a născut în 1971 în Armenia, a absolvit Universitatea din Erevan, iar în 1993 s-a mutat la Moscova.

S-a făcut remarcată prin blogul ei, scria despre o fetiță Maniunia, iar ulterior a publicat și o carte pentru copii cu acest personaj. In 2011 cartea a primit premiul Manuscrisul Anului. A continuat cu încă două volume cu același personaj, în prezent realizându-se un serial TV pe baza lor.

Culegerea de povestiri Semion Andreici. Letopiseț în mîzgălituri, 2012 a fost numită cea mai bună carte pentru copii a deceniului în Rusia.

Succesul internațional a venit cu traducerea în peste 20 de limbi a romanului Din cer au căzut trei mere, distins, în 2016, cu Premiul Iasnaia Poliana.

În 2020 The Guardian a inclus-o pe lista celor mai buni șase autori contemporani europeni.

Cartea se poate cumpăra aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s