Generația mea a crescut cu cabine telefonice în loc de telefoane mobile, televizoare alb – negru, mașini de scris cu bandă.
Și cu cărți tipărite cu miros de hârtie și cerneală de tipar.
Îmi place să țin o carte tipărită, să admir coperta proiectată cu dragoste. Îmi place să răsfoiesc cărțile în librării și să caut cărți interesante în bibliotecă.
Deci, nu mă mir, că am rezistat mult timp până să citesc e-book-uri sau să ascult audiobook-uri. Și mi-am dat seama că nu prezintă o amenințare reciprocă, ci mai degrabă se completează reciproc.
Diferitele nevoi necesită soluții diferite, aspect recunoscut de câțiva ani buni de Editura NICULESCU, demonstrând cititorilor, că în viitorul apropiat toate variantele vor conviețui împreună.
Magia cărților tipărite
Dacă am întreba cititorii de ce citesc cărți tipărite, răspunsurile ar fi destul de diferite.
Unii ar spune că din obișnuință, dar majoritatea lor ar jura pe mirosul cărților proaspăt tipărite și pe textura hârtiei.
Alții ar fi reticenți în a cheltui bani pe conținut digital, simțind că nu primesc nimic în schimb, doar niste fișiere, fără să fie ceva palpabil. Simt, că întoarcerea paginilor și mirosul cărții sunt de neînlocuit cu un dispozitiv electronic.
Cei care au cărți în biblioteca personală, ar considera întrebarea fără nici un sens.
Cărțile pe hârtie nu s-au demodat, fiecare cititor trebuie să își adapteze modul de citire la propiul stil de viață.
Pentru culegeri din categoria Carte scolara, îmi place să folosesc variantele tipărite, iar Editura NICULESCU oferă de aproape 30 de ani manuale și auxiliare școlare, cărți de limbi străine, hărți și ghiduri de călătorie.
Eficiența e-book-urilor și audiobook-urilor
E-book-urile s-au răspândit cu apariția internetului. Au devenit rapid populare și pentru că depozitarea lor nu necesită rafuri separate în cameră. Pot fi stocate mii de volume cu ușurință, iar costurile de producție ale cărților electronice sunt mai mici. Și să nu mai vorbim despre impactul asupra mediului înconjurător: pentru producerea cărților tipărite se folosesc lemne, metale grele, apă, coloranți și multă energie.
E-book-urile sunt disponibile ușor și rapid, iar în multe cazuri sunt mai ieftine decât variantele tipărite. Pot fi citite pe telefon, tabletă sau e-book reader-e, care au consum minim de energie.
Chiar dacă nu vor înlocui în totalitate cărțile tipărite, e-book-urile pot fi folosite mai eficient în călătorii și vacanțe, când nu dorim – sau nu putem – să ducem atâtea cărți cu noi, câte am avea nevoie.
Experienţa lecturii este la fel, trebuie doar să ne obișnuim că nu întoarcem pagina, nu miroase hârtia. Pe de altă parte, putem citi pe întuneric, putem mări caracterele, fără a ne deteriora ochii. Și putem avea o întreaga bibliotecă în buzunar.
Cu apariția dispozitivelor portabile care combină multe caracteristici utile a crescut și popularitatea audiobook-urilor.
Astfel, anumite opere literare sunt la dispoziția celor care fie nu au timp să citească, fie nu le place să citească sau nu pot citi din cauza anumitor probleme, cum ar fi vedere scăzută sau dizabilități de citire.
Decizia între opțiuni pare dificilă pentru mulți, dar fiecare citește după preferințe.
Cel mai important este să citim întotdeauna ceea ce ne place sau ne este util. Viața tuturor ar fi mai bună, dacă am citi zilnic. Oamenii ar fi mai empatici, poate și mai buni. Lectura este o plăcere, o experiență, o aventură și un instrument.
Surse foto: Editura NICULESCU
Articol scris pentru SuperBlog 2022
Un gând despre „Carte tiparită, e-book sau audiobook? Variante care se completează reciproc”