Succesul desertului Vargabéles a devenit legendar de-a lungul anilor: provoacă entuziasm în rândul celor cărora le place bucătăria veche, tradițională. Același entuziasm apare și la cei care l-au gustat măcar odată.
La bunica, povestea rețetei misterioase se îmbina cu aromele specifice de vanilie, de brânză de vaci transformându-se într-un desert fermecat: Vargabéles.
Povestea începe în Clujul anilor ’20, în restaurantul familiei Darvas, devenit cunoscut grație preparatelor delicioase oferite. Doamna Darvas, împreună cu echipa ei din bucătărie, s-a dus în zori la piață, pentru a alege personal ingredientele pentru ziua respectivă.
Într-o zi, a apărut pe meniu un nou desert „Vargabéles”, preparat din tăieței, brânză de vaci, smântână, vanilie…și a avut un succes imens. Mulți au încercat să reproducă rețeta, dar nu au reușit sa reproducă exact aromele îmbinate de doamna Darvas.
Și totusi, ce este acest desert ? Originea numelui „Vargabéles” a rămas un mister până în zilele noastre, însă raspunsul la întrebarea, cum a apărut acest desert, este simplu: într-o duminică, a ramas în restaurant o cantitate prea mare de tăieței, nefolosiți. Aceste paste erau preparate manual, din ingrediente de casă, deci regretul de a arunca, este de înțeles. Doamna Darvas s-a uitat în jur, a luat o foaie de plăcintă, a așezat pe fundul tăvii, a preparat din ouă, brânză de vaci, vanilie și stafide un aluat, a adăugat pastele rămase, le-a pus în tavă, a acoperit cu o altă foaie de plăcintă și a pus totul la cuptor.
Beneficiile pastelor din grâu dur
Avem un ritm de viață, care ne permite de cele mai multe ori sa gătim doar mâncăruri simple. Avem un stil de viață, orientată spre produse naturale care ne susțin sănătatea și ne ajută să ne menținem în formă.
O alimentație sănătoasă nu numai că ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus, dar ne îmbunătățește și starea de bine, calitatea vieții și sănătatea.
Pastele Baneasa din grâu dur, sunt preparate după o rețetă specială, folosind 100% grâu dur, asigurând un gust deosebit.
Culoarea aurie, tipică grâului dur, indică prezența substanțelor antioxidante, benefice în contracararea îmbătrânirii celulare. Produsele din grâu dur au un indice glicemic mai scăzut, sunt mai hrănitoare, au mai multe calități nutritive și conțin o cantitate mai mare de proteine.
Pastele din grâu dur sunt mai digerabile și se absorb într-un ritm mai lent, dau o senzație de sațietate. De aceea sunt potrivite pentru o dieta echilibrată.
Rețeta Vargabéles – varianta cu ingrediente sănătoase
Momentul în care a aparut alternativa mai sănătoasă a pastelor din grâu dur, a reapărut în meniul meu personal și Vargabeles. Se pot alege și ingrediente cu un conținut de grăsime mai scăzut, se poate folosi zahăr brun în loc de zahăr pudră. Se pot adăuga și cateva cubulete de mere, scorțisoare … variațiuni infinite.
Ingrediente
- 300-400 gr Paste făinoase Tagliatelle grau dur Baneasa
- 350 gr brânză de vaci
- 3 ouă
- 1 plic zahăr vanilat ( sau 6 picături ulei esențial de vanilie și 3 picături ulei esențial de portocale )
- 150 gr zahăr pudră
- 150 gr smântână
- 50 gr unt topit
- 50 gr stafide
- coaja rasă unei lămâi
- opțional: pesmet pentru presărare
Preparare
- Se fierb pastele conform indicațiilor de pe ambalaj ( 8 minute ) în apă cu o linguriță de sare. După fierbere se clătesc cu apă rece si se lasă la scurs.
- Între timp, se pun stafidele in apă călduță cu câteva picături de esență de vanilie la înmuiat. Se lasă la înmuiat până se amestecă restul ingredientelor.
- Se amestecă bine cele 3 gălbenușuri cu zahărul, cu zahărul vanilat ( sau esența de vanilie ), după care se adaugă treptat brânza de vaci, smântâna, untul topit, coaja rasă de lămâie, stafidele.
- În aceasta se adaugă pastele fierte și se amestecă ușor până se obține un amestec omogen.
- Se bat cele 3 albușuri de ou cu un pic de sare până se obține o spumă tare.
- Se adaugă spuma albușurilor și se amestecă cu grijă.
- Se unge cu unt topit o tavă rotundă de 26-30 cm ( am folosit tavă de silicon care nu necesită ungere ). Se toarnă amestecul și se nivelează.
- Am presărat deasupra pesmet, mai mult pentru aspect.
- Se introduce în cuptor la 180 grade pentru 40-45 de minute.
- Se scoate, se lasă la răcit.


Se poate servi calduță ( nu fierbinte ), se poate servi și rece. Vargabéles este un desert sățios, se poate consuma și ca fel principal. Dulceața de caise, piersici, cirese, visine, sosul de vanilie pot întregi gustul acestui desert.
Care a fost până la urmă rețeta secretă a doamnei Darvas ? Care este varianta adevărată ?
Cred că nici nu mai contează. Vargabéles va fi întotdeauna un desert cu un nume misterios, inventată de o bucatareasă desăvârșită.
Urmează ca noi să ducem mai departe tradiția, adaptând rețetele în așa fel, încât să corespundă vremurilor în care trăim.
Surse foto: Paste Baneasa, arhiva personala.
Articol scris pentru SuperBlog 2022.