Se apropie noul an, planificăm, stabilim rezoluții și evaluăm perioada trecută. Unii își doresc un stil de viață mai sănătos, alții vor să facă schimbări în carieră sau în viața lor privată, dar cu toții avem un lucru în comun: stabilim obiective.
Ne oferă un sentiment de siguranță și continuitate, când facem lucruri repetitive și traditionale: ne adunăm în familie sau cu prietenii cu ocazia sărbătorilor. Același sentiment de securitate apare și când facem bilanțul la sfârșit de an și ne stabilim obiective pentru anul care urmează.
Ne stabilim obiective mari: să slăbim câteva kilograme, să fim mai productivi, să câștigăm mai mulți bani, să scăpăm de obiceiurile proaste. Și de multe ori, după scurt timp esuăm, încălcăm marea majoritate a promisiunilor.
Stabilirea obiectivelor nu este un lucru rău, sau sortit eșecului. Stabilirea obiectivelor este esențială pentru succes. Problema apare atunci, când ne stabilim obiective neclare pentru noi înșine: fără să planificăm pe un calendar, fără să avem o structură, un plan clar cu privire la modul de atingere.
„Vreau sa slăbesc” sau „vreau sa câștig mai mulți bani” nu sunt obiective clare. Este ca și cum am spune, că vrem să ne cumpărăm o pereche de cizme, după care nu am face nimic în acest sens. Dacă nu avem idei clare despre unde, cum și când, probabil nu vom avea niciodată perechea aceea de cizme.
Care este secretul succesului ?
Este nevoie de o atitudine potrivită pentru a putea atinge obiectivele:
- Să nu ne fie teamă să stabilim obiective noi, chiar îndrăznețe, care să ducă la propria dezvoltare.
- Sa fim conștienți, să nu ne lăsăm duși de evenimentele vieții, să preluăm controlul propriei vieți.
- Pe lângă obiective, să ne formulăm și pașii pe care îi putem face pentru a le atinge.
- Să stabilim obiective realiste, nu departe de realitate.
- Când reușim să atingem un obiectiv, să – l sărbătorim. Dacă nu reușim să-l atingem, să încercăm să analizăm ce nu am făcut bine, și să folosim experiența pentru pasul următor.
Alegem obiective SMART
Obiectivele SMART ne ajută să ne ținem mai ușor de planuri, deoarece sunt detaliate și ne oferă puncte de control pentru succes. Atingerea punctelor de control asupra obiectivelor ne ajută să fim concentrați și motivați.
Dezvoltăm autocompasiunea
Majoritatea oamenilor încearcă să se motiveze prin autocritică. Cu toate acestea, dacă ne certăm pe noi înșine pentru fiecare derapaj, nu crește motivația. Dimpotrivă, provoacă anxietate și depresie, scade încrederea în propriile abilități.
Secretul automotivării este compasiunea de sine. Aceasta este cea mai bună motivație pentru a persevera, chiar dacă de exemplu am ratat deja câteva ședințe la sală. Un eșec nu este sfârșitul lumii și vor exista întotdeauna eșecuri, pentru că nimeni nu este perfect.
Autocompasiunea este capacitatea de a ne trata pe noi înșine cu aceeași bunătate, grijă și sprijin ca o persoană dragă sau un prieten apropiat aflat în dificultate.
Dacă ne putem recunoaște greșelile și ne gândim cum ne putem descurca mai bine, în loc să ne autocriticăm, suntem pe drumul cel bun. O atitudine mai plină de compasiune este o strategie mult mai productivă și durabilă pentru atingerea obiectivelor.
Alegem planul potrivit
Nu trebuie să alegem un obiectiv bazat pe critici. Dacă tot aud de la cineva, că trebuie să slăbesc, acesta nu este un motiv bun pentru a face din asta rezoluție An Nou.
În schimb, alegem un obiectiv care este important pentru noi personal și să ne concentrăm în întregime pe acea singură rezoluție.
Să evităm repetarea revoluțiilor din anii trecuți care nu au funcționat. Dacă am încercat să slăbesc de mai mulți ani, ar trebui să abordez o altă strategie. De exemplu să fac mai multă mișcare.
Descriem de ce dorim să facem asta
Care este motivul pentru care vrem să facem ceva. De ce ar trebui să fie ceva semnificativ pentru noi. De exemplu, vreau să slăbesc pentru a putea urca mai ușor scările. Sau vreau să învaț să cânt la un instrument pentru a face parte din clubul de muzică.
Ne găsim un partener
Noi, oamenii, suntem creaturi sociale. Cei mai de succes oameni sunt cei care au pe cineva care crede în ei. Lipsa de sprijin poate avea un efect negativ, așa că ar trebui să găsim pe cineva, cu care sa începem această călătorie sau pe cineva cu care să vorbim despre progresul nostru.
Avem o planificare bună
Majoritatea rezoluțiilor de Anul Nou eșuează din cauza lipsei de planificare. Dacă avem un obiectiv pe care dorim să-l atingem, ar trebui să avem un plan detaliat descris pas cu pas, care să ne ajute.
Să descriem fiecare pas, oricât de mic. Așa, vom ști mereu ce avem de făcut în continuare.
Să notăm oamenii care ne pot ajuta, resursele de care avem nevoie pentru finalizare.
Să avem un plan de rezervă, pentru cazul în care întâlnim un obstacol.
Download Planner:
În cele din urmă, trebuie doar să mergem înainte și să o facem. Nimeni nu poate face acest lucru pentru noi, așa că trebuie să ne asumăm responsabilitatea și sa trecem prin pașii planului nostru în fiecare zi, până când putem bifa rezoluțiile de An Nou.