Menopauza – Oportunitate sau criza vârstei mijlocii ?


Pentru multe femei, împlinirea vârstei de 40 de ani este prima etapă a sentimentului că viața este puțin scăpată de sub control. Cu toate acestea, pe măsură ce schimbarea se apropie, stilul de viață corect, sprijinul natural și atitudinea pot face din aceasta o perioadă de împuternicire și creștere personală.

Menopauza este adesea privită cu groază, dar ar trebui să îmbrățișăm această perioadă de schimbare și să-l folosim pentru a ne transforma viața în bine.

Menopauza, conform Organizației Mondiale a Sănătății, se instalează între vârsta de 40 și 55 de ani, considerându-se vârsta de 51 de ani ca fiind o vârsta medie. Însă multe femei experimentează un debut al simptomelor mai devreme, din cauza stresului, tulburării genetice, intervenției chirurgicale sau a unor boli.
Pentru mulți, pe măsură ce intervin schimbările hormonale, scade fertilitatea si libidoul. Avantajul este un sentiment de libertate, deoarece sfârșitul fertilității înseamnă că nu mai există controlul nașterii , nu mai trebuie să faceți față menstruației.

Deși lista simptomelor menopauzei este lungă și descurajantă, menopauza poate avea un impact pozitiv. În primul rând, nu toate schimbările fizice cauzate de nivelurile reduse de hormoni feminini sunt negative, iar schimbările emoționale și sociale pot fi energizante.


Cum putem trece peste ?


Vârsta mijlocie este un moment pentru a face bilanțul. Ar trebui să aruncăm din nou o privire asupra relațiilor, profesiei. Iar modul in care ne consumăm energia ar trebui să devină o prioritate. Este timpul cel mai bun să nu ne oprim, ci să mergem mai departe.

Trebuie să ne întrebăm dacă mergem în direcția pe care o dorim atât profesional cât și personal. Cu o mai mare independență, pe măsură ce cariera devine mai consolidată și copiii au crescut, este timpul să avem și mai multă grijă de noi. Nu este neobișnuit ca femeile să se simtă obosite după ani în care au păstrat în echilibru angajamentele familiale cu finanțele și cariera. Acum este momentul potrivit pentru a găsi noi direcții și a invita noi oportunități valorificând bogăția experiențelor.

Cu toate acestea, dacă ne simțim obosite, este timpul să investim în sănătate și să privim dincolo de eticheta menopauzei.

Acționează !

Această nou-găsită iubire interioară este unul dintre motivele pentru care femeile aflate în postmenopauză găsesc un nou nivel de împuternicire. După 50 de ani de experiență de viață, incluzând suișurile și coborâșurile relațiilor, creșterea copiilor și cariera, femeile au mai multe șanse să urmeze ceea ce își doresc cu mai multă încredere.

Putem face din acest moment cel mai bun moment al vieții noastre.

Putem începe sa alocăm mai mult timp pentru exerciții fizice și pentru îmbunătățirea alimentației. Putem transforma un hobby într-o afacere, putem sa ne apucăm de drumeții sau să intrăm in corul bisericii pentru a socializa cu un nou grup de oameni creativi. Este o provocare să ieșim în afara zonei de siguranță, dar suntem înțelepte. Dacă am pus o idee în așteptare, acum este momentul să vedem ce ar aduce aceea idee pentru noi.

Etapele instalării menopauzei

Există mulți factori care ajută la determinarea momentului în care debutează menopauza, inclusiv construcția genetică și sănătatea ovarelor.

Perimenopauza

Perimenopauza apare înainte de menopauză și este o etapă în care hormonii și organismul se pregătește pentru menopauză. În timpul perimenopauzei, menstruația devine neregulată – este posibil să întârzie sau să lipsească timp de câteva luni. De asemenea, în această perioadă, care poate dura de la câteva luni la câțiva ani, fluxul menstrual poate fi mai abundent sau mai slab. Există și femei care nu experimentează această etapă și care intră brusc la menopauză.

Menopauza prematură

Aproximativ 1% dintre femei încep menopauza înainte de 40 de ani, etapa cunoscută drept menopauza prematură sau insuficiență ovariană primară iar patologia ei face subiect separat în endocrinologie și ginecologie.

Menopauza

Se spune că o femeie a intrat la menopauză atunci când timp de 12 luni la rând nu a mai avut menstruație. Acest lucru inseamnă că ovarele au încetat să elibereze ouă și să producă estrogen.

Postmenopauza

Postmenopauza se referă la anii de după apariția menopauzei. În această perioadă, simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, încep să fie resimțite mai rar.

sursa reginamaria.ro

Cum se manifestă menopauza ?

Simptomele și semnele frecvente sunt determinate de scăderea cantității de estrogeni, cu efecte pe toate aparatele și sistemele:

  • Păr uscat, fragil, fără strălucire
  • Unghii fragile
  • Piele uscată și aspră
  • Modificări la nivelul mucoaselor – uscăciune, pierderi involuntare de urină
  • Țesut adipos abdominal mărit
  • Dureri ale articulațiilor la mâini și picioare
  • Creșterea tensiunii arteriale
  • Tulburări de somn
  • Schimbări de dispoziție, atitudine depresivă, nervozitate, anxietate
  • Bufeuri, caracterizate prin valuri de caldură, transpirație în exces

Ceea ce nu ajută, este negativitatea care înconjoară atât de des subiectul menopauză. Nu trebuie să ne gândim cu teamă ce s-ar putea întâmpla, trebuie să ne concentrăm ceea ce se întâmplă.

De fapt, multe dintre cele mai fermecătoare femei din lume au trecut prin menopauză, arată fabulos și sunt admirate deopotrivă de bătrâni și tineri.

Îngrijirea de sine – cum poți să ai grijă de tine fără să te coste nimic

Cum să îți susții sistemul imunitar cu uleiuri esențiale pure

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s