Impactul stresului asupra organismului

Stresul este o reacție umană normală la provocările cotidiene.

În cele mai vechi timpuri, când strămoșul meu era urmărit de un leu, corpul răspundea cu stres, oferind explozia de energie și claritate necesare pentru a fugi mai repede ca să scăpăm cu viața.
În vremurile moderne, stresul face același lucru, doar poate nu din aceleași motive. În zilele noastre, posibil să ne ajute stresul, de exemplu la finalizarea unei lucrări urgente sau când trebuie să fugim la lucru, că nu am auzit alarma din timp. Acest tip de stres imediat ne poate limpezi mintea și ne poate oferi puterea necesară pentru a face treaba.

Totuși, dacă ne imaginăm că leul ne-a fugărit toată ziua și noaptea și în ziua următoare? Cum ne-am simți după 24 de ore de alergare constantă și frică? La fel ne putem imagina, cum ne-am simți dacă în fiecare zi ne-am trezi prea târziu pentru a merge la lucru.

Există o diferență între stresul pe termen scurt, care ne ajută să ducem treaba la bun sfârșit, și stresul prelungit sau extrem, genul de stres care vine de la presiuni externe sau interne constante.

Decesul unei persoane dragi este un exemplu de eveniment, care ar putea duce la niveluri prelungite sau extreme de stres. Un alt exemplu ar fi pierderea unui loc de muncă sau un dezastru natural. Acestea sunt doar exemple și mulți oameni vor experimenta stres prelungit din cauza mai mulți factori. Ceea ce este important este modul în care gestionăm acest stres și ce facem pentru a-l atenua. Nivelurile prelungite de stres sau stresul extrem negestionat pot avea și au un efect dăunător asupra bunăstării noastre mentale și fizice.

Cum ne dăm seama că suntem stresați ?

Există câteva elemente care ne pot ajuta să identificăm stresul la noi sau la cei dragi și prieteni.

Semnele stresului sunt de obicei evidențiate prin modificări fizice, mentale, emoționale sau comportamentale. Dacă de exemplu o persoană apropiată nouă ( sau chiar noi ) este în mod normal o persoană motivată, activă, distractivă, dar în ultima vreme a fost pesimistă, capricioasă, atunci este un semn vizibil de stres.

Alte semne ar fi iritabilitatea sau frustrare prelungită, anxietatea sau pur și simplu încăpățânare și supărarea. Foarte important: este vorba despre acțiuni care nu sunt caracteristice, trebuie să căutăm semne precum incapacitatea de a dormi, nervozitate sau comportament compulsiv, dureri de cap și dureri inexplicabile.

Dacă observăm oricare dintre aceste semne pe noi, trebuie căutat motivul ce s-ar putea afla în spatele schimbării caracterului.

Dacă observăm semne la un prieten sau un membru al familiei, trebuie să fim sinceri și trebuie să căutăm cauzele împreună. A vorbi este o modalitate minunată de a căuta ceea ce ar putea să fie supărător.

Discuția cu o persoană dragă sau cu cineva în care avem încredere, poate face o diferență enormă.

Cum ne afectează stresul ?

Stresul prelungit poate afecta aproape fiecare parte a corpului nostru, de la vârful capului până la degetele de la picioare. Poate afecta pielea, părul, articulațiile și mușchii, provocând dureri și dureri aparent fără motiv, pot apărea probleme cu greutatea, diaree sau constipație.

Pentru femei, poate avea efecte extreme, cum ar fi oprirea menstruației sau creșterea simptomelor legate de sindromul premenstrual, chiar și îngreunarea reproducerii.

În unele cazuri, poate duce la depresie, anxietate și chiar atacuri de panică.

Stresul se poate manifesta în mai multe moduri. Important este să ne facem timp să ne oprim, să evaluăm ce se întâmplă în viața noastră și să recunoaștem când nu ne descurcăm.

De aceea este atât de important să-l gestionăm corect. Stresul nesănătos poate duce la probleme de bunăstare atât fizică, cât și emoțională.

Îngrijirea de sine – cum poți să ai grijă de tine fără să te coste nimic

Doliul – Cum să faci față pierderii cu ajutorul aromaterapiei

Sănătate emoțională prin aromaterapie

Grija de sine – Mantre pentru fiecare zi a saptamanii – Guest Post Anca Hudulet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s