Cum putem îmbunătăți concentrarea și motivația cu ajutorul aromaterapiei ?

În orice domeniu al vieții, abilitatea de a te simți concentrat și motivat este esențială pentru succes. Fără concentrare, inspirație și entuziasm nu putem duce nici o treabă la bun sfârșit.

Emoțiile ne pot influența calitatea vieții
În fiecare zi ne confruntăm cu experiențe, decizii și factori externi care ne pot modela și influența starea de spirit. Emoțiile noastre influențează starea de spirit, motivațiile, comportamentele și modul nostru de gândire. Zilnic experimentăm zeci de emoții negative și pozitive, iar răspunsurile noastre la aceste emoții vor determina starea noastră generală de spirit, care poate juca un rol major în capacitatea noastră de a ne simţi concentrați şi motivați.
În timp ce emoțiile pozitive, înălțătoare ne pot ajuta să fim mai concentrați si mai motivati, dedicați unei sarcini, de la emoțiile negative ne putem simți descurajați, dezinteresați sau confuzi, limitându-ne astfel capacitatea de a merge înainte.

Deoarece fiecare individ are o personalitate unică și un set diferit de experiențe, tacticile care ajută la promovarea concentrării și a motivației la o persoană ar putea să nu fie la fel de eficiente pentru o altă persoană. De asemenea, este important să ne amintim că unii oameni se luptă cu concentrarea și motivația mai mult decât alții. Anumite sarcini pot fi dificile pentru unii, în timp ce alții le consideră ușoare.
Printre numeroasele metode de promovare a motivației și a concentrării, utilizarea uleiurilor esențiale are potențialul de a crea un mediu înălțător, energizant sau calmant care ne poate propulsa către îndeplinirea cu succes a sarcinilor zilnice importante.

De multe ori nu ne dăm seama, dar simțul nostru olfactiv face mai mult decât doar detecta aromele. Un miros specific pe care îl întâlnim are potențialul de a genera anumite răspunsuri, în funcție de modul în care aroma interacționează cu creierul.

Cum interacționează aromele cu creierul ?

Deși modul în care creierul nostru procesează aromele este oarecum complex, există o explicație simplă
cum o anumită aromă poate provoca un răspuns în noi. Când se emite un miros sau o aromă, moleculele plutesc prin aer.

Aroma este inhalată si captată de receptorii olfactivi din nas după care este procesată în sistemul olfactiv (care ne controlează simțul mirosului). Neuronii (celulele nervoase) trimit semnale nervoase către creier pentru a identifica mirosul, iar semnalele nervoase transmit informații de la sistemul olfactiv către sistemul limbic (unde sunt stocate amintirile și emoțiile). După care sistemul limbic produce un răspuns.

Practic, de fiecare dată când experimentăm o aromă, creierul nostru face o conexiune bazată pe o amintire sau o experiență ce o avem cu mirosul (sau un miros asemanator). Din această cauză, nu există două persoane care vor avea o reacție identică la o aromă. Fiecare dintre noi are amintiri și experiențe unice, așa că atunci când întâlnim o aromă, creierul nostru va face o conexiune unică și va produce un răspuns personalizat.

Cu toate acestea, pentru că unele arome au compuși chimici specifici despre care se știe că produc un tip general de răspuns (pozitiv sau negativ, calmant sau înălțător), se poate valorifica puterea aromei pentru a obtine raspunsul dorit. Acesta este ideea de bază din spatele utilizării uleiurilor esențiale în scopuri desemnate, cum ar fi promovarea motivației sau concentrarea.

Compoziția chimică a uleiurilor esențiale
Pentru că fiecare ulei esențial are un profil chimic unic alcătuit dintr-o combinație de diferiți compuși chimici, genereaza o varietate de moduri de a folosi uleiurile esențiale pentru a obține un anumit tip de
reacție în creier.

În funcție de plantă, fruct sau parte de plantă din care provine uleiul esential, fiecare tip de ulei are propriile beneficii unice.

De obicei, uleiurile esențiale pot fi împărțite în una din două categorii generale: înălțătoare sau calmante. In functie de structura sa chimică, uleiul poate avea caracteristici mai specifice: de exemplu, pe lângă faptul că este în general calmant sau înălțător – ar putea avea, de asemenea proprietatea de a armoniza, a încălzi, a curăța, etc.

Uleiurile esențiale și concentrarea, focusarea

Mulți dintre noi ne simțim distrași și influențați de stimulii externi, cum ar fi sunetele si elementele vizuale. Cei mai mulți dintre noi, ținem telefonul și alte dispozitive electronice în apropierea noastră în orice moment, ceea ce poate face dificilă concentrarea când apelurile, mesajele și notificările apar în mod constant.

Pentru creierul nostru poate fi dificil să se concentreze din cauza legăturii noastre constante cu tehnologia, sunetul oamenilor din jurul nostru, televizorul care merge în fundal sau chiar sunetele plăcute ale muzicii. Pentru alții, influența stimulilor interni ( rătăcirea gândurilor, visatul cu ochii deschiși ) poate face dificilă concentrarea și organizarea gândurilor.

Atunci când nu ne concentrăm, calitatea vieții noastre poate avea de suferit. Nu numai că îngreunează gestionarea timpului nostru, dar o incapacitate de concentrare poate provoca stres atunci când are ca rezultat o performanță redusă la locul de muncă, o incapacitate de a finaliza sarcini importante sau un sentiment general de confuzie sau rezultate insuficiente.

După cum știm, componentele chimice găsite în uleiurile esențiale pot fi utile pentru a încuraja răspunsurile dorite si pot oferi un mod natural de a promova sentimentele de concentrare. Pe lângă faptul că oferă o soluție naturală pentru crearea unui mediu favorabil, uleiurile esențiale sunt, de asemenea, extrem de puternice, deci doar o cantitate mică de ulei este necesar pentru a fi eficient.

Când vine vorba de promovarea sentimentelor de concentrare și claritate, există mai multe modalități de a crea un mediu înconjurător favorabil. Atât uleiurile esențiale calmante, cât și cele înălțătoare pot fi folosite pentru a ne ajuta să rămânem în alertă.
Uneori, poate fi util să promovăm calmarea, împământarea sau echilibrarea emoțiilor pentru a ajuta la încurajarea sentimentelor de concentrare atunci când mintea este prea ocupată sau distrasă. Prin crearea unui mediu calm, ne putem pregăti pentru a duce treaba la bun sfarsit, mai degrabă decât să ne facem griji cu privire la orice altceva din mintea noastră.
În alte cazuri, poate fi util să promovăm emoții energizante sau revigorante pentru a ne „trezi” mintea și a-l pregăti pentru concentrare. Poate fi dificil să ne concentrăm atunci când ne simțim somnorosi, lenți sau neinteresați. Deci invocarea sentimentelor de energie poate fi utilă pentru crearea unui mediu care promovează concentrarea.

Este important de retinut că există și alte practici care pot ajuta la îmbunătățirea concentrării. Deși apelăm adesea la cofeină sau zahăr pentru a ne menține atenți pe tot parcursul zilei, hrănirea corpului cu alimente nutritive poate face mai mult pentru a ne ajuta creierul să funcționeze corect. Așa cum corpul nostru are nevoie de combustibil pentru a trece peste zi, creierul are nevoie de combustibil pentru a funcționa continuu și a îndeplini sarcini. Atunci când îți hrănești creierul în mod corespunzător, având o dietă sănătoasă, îți va fi mai ușor să te concentrezi și să-ți amintești lucruri importante.
Alături de obiceiurile alimentare sănătoase, practica de a dormi bine noaptea ar putea ajuta la îmbunătățirea capacității de concentrare. Lipsa somnului ne poate influența capacitatea de a ne concentra în timpul zilei și deseori îngreunează luarea deciziilor. Somnul oferă creierului nostru timp pentru a se odihni, a se reîncărca și a se pregăti pentru ziua următoare. În timp ce dormim, creierul nostru trece prin procese vitale care ne influențează memoria și stocarea de informații importante, motiv pentru care pierderea somnului poate afecta funcția creierului în timpul zilei.

Uleiurile esențiale și motivația

Motivația poate fi descrisă ca raționamentul din spatele acțiunilor noastre, iar acest raționament poate fi, în general, clasificat în unul din două tipuri a motivaţiei — motivaţia intrinsecă şi motivaţia extrinsecă.

Motivația intrinsecă este atunci când factorii interni determină o persoană să se comporte într-un anumit fel, adică persoana dorește să culeagă recompensele interne (cum te face să te simți).
Motivația extrinsecă este motivația de a face ceva din cauza factorilor externi, din dorința de recompensă
sau pentru a evita pedepsele sau consecințele nedorite ( laude, pedepse, bani, presiuni sociale și frica de
dezamăgirea altora ).

Sunt unele lucruri pe care le facem pur și simplu pentru că ne bucurăm de ele, în timp ce altele pentru că suntem motivați de influențe externe sau presiuni. Indiferent de tipul de motivație care vă conduce viața de zi cu zi, este important să cultivați capacitatea de a evoca sentimente de motivație atunci când aveți nevoie de ele pentru a duce lucrurile la bun sfârșit.


Cum pot ajuta uleiurile esențiale rămânem motivați?
Cum uleiurile esențiale cu proprietăți chimice calmante și înălțătoare pot fi folosite pentru a crea un mediu care este propice concentrării, există multe uleiuri esențiale cu proprietăți înălțătoare, energizante și revigorante care vor contribuie la promovarea unui mediu motivant.
Uleiurile esențiale care se încadrează în categoria „înălțătoare” sunt cele mai eficiente pentru promovarea motivației.

Cum se folosesc uleiurile esențiale pentru concentrare ?

Adesea, un sentiment de concentrare și motivație merg mână în mână, mai ales atunci când avem un termen limită.

Când vrei să folosești uleiuri esențiale calmante pentru a-ți face mintea să încetinească și să se concentreze, există un număr mare de uleiuri (sau combinații de uleiuri) din care să alegi. Aceste uleiuri esențiale conțin proprietăți calmante care pot fi utile pentru a crea un mediu calm care vă pregătește mintea să se concentreze.

Deoarece fiecare ulei esențial are un profil chimic și o aromă unică, poate fi util să combinați mai multe uleiuri esențiale într-un singur difuzor pentru a crea un nou amestec care va oferi beneficiile înălțătoare sau calmante necesare.

Indiferent dacă ai senzația că este o zi de luni, ai nevoie cu disperare de a finaliza un proiect sau doar ai dificultăți în a te motiva, difuzarea unui amestec de uleiuri esențiale cu uleiuri înălțătoare și energizante ar putea fi exact lucrul de care ai nevoie.

Fiecare individ are preferințe și lupte personale unice. Nu există o singură soluție care să-i ajute pe toți să se simtă concentrați și motivați. Din fericire, există o varietate de uleiuri esențiale disponibile, care sunt renumite pentru proprietățile lor calmante, de împământare, de înălțare sau de revigorare și au potențialul de a crea un mediu care este benefic pentru promovarea concentrării și a motivației.

Pe lângă beneficiile vaste și opțiunile de aplicare pe care le dețin, utilizarea uleiurilor esențiale poate fi combinată și cu alte practici pentru a vă ajuta să vă simțiți concentrat sau motivat.

Dacă sunteți în căutarea unui mic ajutor suplimentar atunci când vă confruntați cu sarcini dificile care necesită concentrare, motivație, dăruire, o minte limpede și o dispoziție favorabilă, apelarea la ajutorul uleiurilor esențiale vă va permite să vă îndepliniți obiectivele mai eficient.

  • Uleiurile esențiale pot fi folosite în timpul exercițiilor fizice pentru a te ajuta să te simți centrat și motivat pentru o nouă zi.
  • În timpul studiului, luați în considerare ascultarea muzicii clasice în timp ce difuzați uleiuri esențiale pentru a ajuta la crearea unui mediu senin.
  • Când practicați obiceiuri sănătoase de alimentație și somn, vă va fi mai ușor să vă concentrați pe parcursul zilei, iar uleiurile esențiale se vor dovedi a fi și mai eficiente pentru promovarea concentrării și a motivației.

Difuzoare de uleiuri esențiale – Tipuri și efecte benefice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s